Museum Informatie

Het is december 1990 wanneer Jan Hemmer, directeur en eigenaar van het museum en de collectie, de deuren van het museum opent voor publiek.

 

 

024 Duitse Bierborden-dia
025 Cafeinterieur 1900-1920-dia
026 Lekbak-dia
026A voorwand-dia
027 Museumruimte boven-dia
028 Coolen Bieren Eindhoven-dia
029 Duwkar-dia
030 Pianola-dia
031 Stout & Ales-dia
032 Overzicht met emaillenborden-dia
033 Spaarkas met reclames-dia
034 Mooie oude asbakken-dia
035 Duitse emaillen reclames-dia

In het Bierreclame Museum vindt u de grootste verzameling oude Bierreclame-uitingen van de wijde omtrek (Europa). Reclame maken voor bier is ontstaan door de Industriële Revolutie: toen kwamen er ook steeds meer verschillende merken op de markt, die via de reclame een weg vonden naar de afnemers. De verzameling omvat dus reclames vanaf deze tijd tot ongeveer 1960, daarna is de manier van reclame maken sterk veranderd.

Ieder dorp had vroeger een of meerder brouwerijen met ieder hun eigen merk(-en). Reclames zijn er dan ook op flessen (etiketten doppen e.d.), op viltjes, maar vooral ook op emaillen borden en affiches. Deze laatste vormen dan ook het belangrijkste aspect van het museum.

 

 

 

 

036 La Perle-foto

Emaillen borden en affiches zijn niet zomaar leuke gekleurde platen; het zijn grafisch zeer goed uitgedachte ontwerpen, vaak gemaakt door zeer bekende kunstenaars zoals Cappiello, Van Doorn, Doeve, J.Wijga of Mertens. Er zijn dan ook verschillende stijlen te bewonderen, zoals Art Deco, Jugendstil en de Fifties Style. De borden komen voornamelijk uit Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Noord-Frankrijk, Engeland en Ierland.

                

037 Gueuze Merlo-fotoOok vindt u in het museum naast de reclame-uitingen een aantal bezienswaardigheden, welke te maken hebben met de vroegere productie van het bier in de vorm van enkele brouwerij machines, oude hopzakken, oude kratjes en vaten en zelfs het enkele vervoersmiddelen hiervan.

Het oude café-interieur op de eerste verdieping geeft een goed beeld van de café-inrichting omstreeks de jaren ’30. Wat een verschil met tegenwoordig!

 

038 Barbarossa Pilsner-fotoOp de begane grond, tussen alle reclame-uitingen in, bevindt zich het cafégedeelte waar u een keuze kunt maken uit ruim 80 verschillende bieren (of iets anders). U kunt natuurlijk plaats nemen aan een van de oude cafétafeltjes, of aan de bar, maar bij mooi weer ook in de sfeervolle biertuin. Bovendien kunt u genieten van de fijne muziek (folk, zydeco, etc) die er te horen is (soms live).


We zijn geopend op zondag van 11:00 tot 23:00 uur en op afspraak voor groepen groter dan 30 personen op alle andere dagen. De toegang is gratis!